Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CAIRN TERRIER

                                                             A Cairn terrier      

 

Története 

Lehetséges, hogy a cairn a Skóciához tartozó Skye-szigetről származik, és feltehetően már Stuart Mária uralkodása idején használták a kőrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban. A XX. század elején a tenyésztők vigyáztak, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzőit. A fajta 1909-ben kapta nevét, azelőtt rövid szőrű Skye terriernek hívták.

Jellem                                                                                                             

A cairn ugyanúgy otthon érzi magát a városban, mint vidéken. Csodás házőrző, és könnyebb kiképezni, mint a legtöbb terriert, de ugyanez az terrier-vérmérséklet mindig jelen van benne. Főleg a kanok hajlamosak megjátszani a nagyfőnököt. Apró mérete és jó egészsége miatt ideális kedvenc. Ugyanakkor eleven, a félelmet nem ismeri.

                                

Küllem 

Kis termetű, zömök, izmos, arányos testalkatú kutya. Feje nem túl hosszú, koponyája széles ( a többi terriernél szélesebb és rövidebb). Szeme sötétbarna. Füle kicsi, hegyes, feláll. Nyaka rövid, izmos, háta hosszú és egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai rövidek, párhuzamosak. Farka rövid, a legtöbbször vízszintesen tartja. Szőrzete durva, kemény, sűrű és az egész testén meglehetősen hosszú. Színe vörös, homokszínű, szürke vagy fekete. Kítűnően úszik. Jól bírja a terepen való vadászatot, kétrétegű bundája nem ázik át. Testmérethez képst rendkívül nagy erőt képes kifejteni állkapcsával. A mellső mancsai nagyobbak a hátsóknál.

Méretek 

  • Testtömeg: 6-7,5 kg

  • Marmagasság: 25-30 cm

  • Életkor: 12-05 év

Megjegyzés 

  • A fajta tenyésztésből kizárt fehér egyedeiből alakult ki a ma népszerű West highland white terrier

  • Valószínűleg egy Cairn terrier lehet a híres Edinburgh-beli Greyfriars' Bobby, egy legendás kutya, Bobby szobra.

  • Oz, a csodák csodája című filmben Dorothy kutyáját is egy Cairn terrier alakította.